27 Kasım 2015 Cuma

Rashomon



Raşomon 1950 Japonya yapımı dramatik filmdir. Özgün adı Rashōmon'dur. (羅生門) Japon kısa hikâyesinin babası olarak anılan Ryūnosuke Akutagawa (1892-1927)'nın 1915 tarihinde yazdığı Rashomon ve Korulukta adlı iki kısa hikâyesinden uyarlanan filmi Akira Kurosawa yönetmiştir. Kurosawa aynı zamanda Shinobu Hashimoto ile birlikte filmin senaryosunu yazmış, ayrıca filmin kurgusunu da yapmıştır. Başlıca rollerinde Toşiro Mifune, Machiko Kyō, Masayuki Mori ve Takashi Shimura'nın oynadıkları filmin siyah beyaz görüntülerini Kazuo Miyagawa çekmiştir.




Rashōmon, kelime anlamı olarak Japonca'da kale kapısı, hisar kapısı (veya şehir kapısı) anlamına gelmektedir. Özellikle Japonya'daki Heijō-kyō (Nara) ve Heian-kyō (Kyoto) şehirlerinin tarihi anıtsal güney kapıları bu adla anılırlar. Filmin çekimleri de günümüzdeki adı Nara olan Heijō-kyō'daki şehir kapısında ve civarında gerçekleştirilmiştir.


Yönetmen Akira Kurosawa
Yapımcı Minoru Jingo
Senarist Akira Kurosawa,Shinobu Hashimoto,Ryunosuke Akutagawa (hikâyeler)
Müzik Fumio Hayasaka
Görüntü yönetmeni Kazuo Miyagawa
Kurgu Akira Kurosawa
Stüdyo Daiei Studios
Dağıtıcı RKO Radio Pictures,The Criterion Collection (DVD)
Cinsi Sinema filmi
Türü Suç, dram, gizem
Renk Siyah-beyaz
Yapım yılı 1950
Çıkış tarih(ler)i 25 Ağustos 1950, Japonya,Eylül 1951, Venedik Film Festivali,Mart 1992, İstanbul Uluslararası Film Festivali
Süre 88 dakika
Ülke Japonya
Dil Japonca
Diğer adları Raşomon (Türkiye),Rasho-Mon (ABD, alternatif ad),Às Portas do Inferno (Portekiz),Das Lustwäldchen (Almanya),In the Woods (belirsiz),


Oyuncu Rolü
Toshirô Mifune Tajômaru (Haydut)
Machiko Kyô Masako Kanazawa (Samuray'ın karısı)
Masayuki Mori Takehiro Kanazawa (Samuray)
Takashi Shimura Oduncu
Minoru Chiaki Budist Rahibi
Kichijiro Ueda Avam, yabancı
Fumiko Honma Medyum
Daisuke Katô Muhafız

Konusu:

Filmde kasabada yaşayan bir kadın, kocası öldürüldükten sonra tecavüze uğrar. Olayı gören bir kaç kişi vardır ve herkes farklı birşey söylemektedir. Kim doğruyu söylemekte, kim yalan söylemektedir? Tecavüz ve cinayetin gerçekten nasıl meydana geldiği ortaya çıkacak mıdır?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder